dimarts, 15 d’agost del 2017

Les coses: Pel seu nom


LES COSES: PEL SEU NOM









Als gemecs , grinyols i lamentacions de la pagesia , per l'ensorrament dels preus de la fruita de pinyol, hem de tenir algunes consideracions, independentment de la seva estructura productiva, (veieu diari Segre, 18/07/14).

1.- Seguir anomenant "pagesia" al fet de la producció d'aliments, és més un mot, sentimentalment parlant, de temps preterits , no pas actual; doncs avui la producció agrària està en mans de l'empresari-agricultor i/o de les grans corporacions empresarials agràries, moltes d'elles multinacionals.
El terme "pagesia" s'utilitza més per què té unes connotacions sentimentals en la gran majoria de nosaltres, bé per què som fills de pagesos (com jo), o bé perquè a les Terres de Ponent tenim lligams amb la gent del sector, a Lleida la pagesia te un pes important.
I, és per això, (aquests lligams) els que ens fan tenir un vincle solidari envers el problema agrari, que al món occidental està tocat i ferit de mort. A causa de aquesta reflexió, no podem ni fem una anàlisi prou fred i raonat sobre les circumstàncies, que des de fa temps viu el sector.

2.- Per què els russos, castiguem l'agricultura europea i no un altre sector?; doncs per això mateix, que acabo d'esmentar, sabem perfectament dels lligams sentimentals del conjunt de la societat europea, sabem que aquesta és molt receptiva i sensible al tema agrari i dels seus pagesos. Però hem de tenir en compte què això no és així, els interessos de les grans corporacions agroalimentàries , són de fet els que controlen la producció i sí més no, la distribució , fixant-ne el preu; i s'aprofiten del complement sentimental per enrolar-se en la bandera de la pagesia en defensa de llurs interessos.

3.- El govern rus, sabedor de les repercussions i del ressò a la societat europea, ataquen la producció agrària; doncs a Europa el gran problema és l'agricultura, el sector està subvencionat, més del 40% dels pressupostos de la UE, van al sector primari, i dic de passada el 80% de la PAC, a les butxaques de les grans companyies, la resta el 20% als petits llauradors. Aquesta és la raó que demostra que el pes sentimental de la mal denominada pagesia està sobredimensionada en la societat de la UE i de les seves estructures. Conscients de la situació, els ex-sovieticts fan la seva nova "guerra freda mediàtica" en un tema que és més simbòlic, (si se'n permet l'expressió), que econòmic , altres sectors productius segueixen exportant a Rússia com si res.

4.- La davallada dels preus ja era una realitat abans de la decisió russa, i la incidència al preu final del fruit, no serà proporcional al tancament de fronteres, en canvi  afectarà l'organització operativa del comerç, obligant a "recol·locar" , les tones de consum destinades al món rus.

5.- Dit això, nosaltres (de moment) tant pel bo com per el dolen, formen part de la UE, i hem de ser coherents i sospesar l'avantatge i inconvenients de la dita pertinença, però aquí són els alemanys pels seus interessos primer i pels occidentals després els que han embolicat la "troca", sempre els germans pels seus interessos immemorials han volgut i volem tenir a Rússia més enllà de les fronteres establertes actualment, és pel qual intenten crear Estats satèl·lits (germanòfils) entre Alemanya i Rússia, amb Polònia ho van assolir , els russos van tragar, més per voluntat dels polonesos que per ells, però amb Ucraïna, NO i no ho feram mai; de fet en el conscient col·lectiu de la societat russa, la ciutat de Kíev la consideren la capital de la Rússia europea, i per ells el desmantellament de la URRS, tan sols és política, no econòmica, i Ucraïna forma part de la Rússia Imperial, als menys en el tarannà dels russos.

.- Conclusió: Com sempre els alemanys i els russos a "bufetades" , però a rebre els de sempre, a banda d'altres consideracions , el mal "anomenats" llauradors dels Països Catalans. Cal dir les coses pel seu nom.


Josep M. CASAMAJO i ESTEVE
Diplomat en Filosofia i Lletres
Llicenciat en Geografia i Història

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada