dimarts, 2 d’agost del 2022

Cap idioma és estranger Sr. Feijoó.

Cap idioma és estranger Sr. Feijoó.

Les últimes manifestacions del Sr. Fejioó, em deixen bocabadat: «El español no será un idioma estranjero en Catalunya».

En primer lloc, no és espanyol, és Castellà i perquè ho entengui, li ficaré un exemple. Al Regne Unit, es parlen, a part de l'anglès, l'escocès, el gal·lès i l'irlandès, però al món qui parla un idioma del R.U., és l'anglès, l'idioma propi de la nació Anglesa que juntament amb Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord formen la Gran Bretanya. Algú al món se li acut dir que parla el Britànic?

Doncs com aquí l'Estat Espanyol a més del castellàes parlen més idiomes, el català, el gallec, l'euskera; el que passa que el castellà el parla i coneix tothom, i com vostè sabrà imposat per la força. Veu la diferència Sr. Candidato? Queda clar és castellà.

Però vostès, « en aras del bien común», negant la realitat s'han entestat a identificar el castellà amb l'espanyol, deixant de banda els altres idiomes que ens ve imposat per formar part del Reino de España. Tant és així que vostès i el PSOE, en el si de la Unió Europea, han negat un cop darrere altra l'oficialitat del català, un idioma mil·lenari que es parla a tres Estats diferents de la Unió Europea. I no solament això sinó que fan diferències entre les variants fonètiques del català, com si es tractés d'altres idiomes, com ara, el valencià o el mallorquí. No m'estranya que pensi així, una companya seva que va ser Presidenta de l'Aragó idel Congreso de Diputados se'n va inventa un, el LAPAO, en clar menypreu  als seus conciutadans de les comarques de la Franja Oriental, que parlem català amb la seva variant coneguda com a «chapurreao». Els habitants de Massalió, Maella o Fraga, parlam amb el seu idioma autòcton, s’entenen amb els estrangers d’Andorra, amb el «francesos» de Perpinyà, amb els «italians» de Sardenya; i per descomptat amb, valencians, mallorquins i catalans. Ës clar que els que viuen a la Franja són aragonesos administrativament, res a dir, però formen parla de la comunitat cultural coneguda al món com catalana, igual que els que he esmentat dels diferents territoris europeus.

Per sort, hi ha un Estat independent, que, per cert, vostès han respectat poc, que es diu ANDORRA, i allí no parlem andorrà sinó català, i gràcies a l'existència d'aquest Estat el català és un idioma reconegut al món oficialment com ara a l'ONU; «Punto pelota» els hi agradi o no.

Als EUA no parlen Americà ni Britànic, sinó anglès. A l'Argentina no parlen espanyol, parlen castellà amb la seu variant local, o no hi està d'acord?
A Catalunya el castellà no és un idioma estranger, sinó que el parlem molts estrangers i els idiomes no són estrangers són patrimoni de la humanitat, es parlem on es parlin.

Permeti'm que com a consell, l'hi faci un relat històric, essent-ne conscient que els consells si no te'ls demanen, aconsegueixen l'efecte contrari al que es persegueix. Alexandra el Gran en la seva llera de mort, va donar un consell als seus generals: «no són territoris els que s'han de conquerir sinó el cor dels seus habitants», i vostè va en direcció contrària. Clar Alexandre, va conquerir l'Imperi més gran conegut fins aleshores, i de la seva formació se'n va preocupar Aristòtil; encàrrec personal del seu pare el Rei Macedoni Filipo II. De pas li recordo la importància d'una bona formació acadèmica, i sobretot d'Història i de Filosofia, però crec que també jutjament amb altres polítics d'altres formacions, van mal encarats, si potser més, sense direcció; el poble com menys consciència crítica millor.

Vostè aspira a administrar un Estat que no reconeix les seves variants idiomàtiques i culturals; vostè va en contra dels seus administrats; això sona a temps passats, imposat per la via de la força o amb la majoria democràtica quantitativa suficient en contra d'una minoria cultural. Això li sona, oi? Això van fer els europeus a les terres conquerides, i dic, europeus.

Any darrere any, prova darrera prova, amb dades objectives els alumnes catalans treuen millor nota de castellà que els alumnes de les comunitats escolaritzades amb el seu idioma natural i matern, com és normal i que són monolingües sobretot on sols s'ensenya el castellà; els informes PISA, proves Selectivitat..etc. ho demostren. ERGO copiï el model lingüístic català i millorarà als alumnes de la resta de l'Estat. Per cert model elogiat arreu del món educatiu, excepte a l'Estat Espanyol, aquest model vostè l'hauria d'aprofitar i sentir-se'n orgullós, ja que és tant nostra com seu.

Miri, Sr. Fejioó, vostè si arriba al govern té molta feina, més important que intentar desmuntar una comunitat idiomàtica de més de mil anys, dediquis a tots els estaments de l'administració que no rutllen prou bé, i deixi als habitants de Catalunya la seva organització.

Ahhh.... l'únic que funciona i bé a la seva «Piel de Toro», són les clavegueres de l'Estat que defequen molt bé i diàriament.

Josep Maria CASAMAJO i ESTEVE

Diplomat en Filosofia i Lletres

Llicenciat en Geografia i Història

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada